At ve binicilik hakkında bilinmesi gerekenler

AT VE BİNİCİLİK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
1 At ve binicilik hakkında bilinmesi gerekenler
1.1 Jokey ve binici arasındaki fark
1.2 At
1.3 Attan düştüm.
1.4 At ısırdı.

At ve binicilik hakkında bilinmesi gerekenler, diyerek başladım. Bunun nedeni her yerde bulunmayan bilgiler paylaşabileceğimi düşünmem.Binicilik sporu dünyada iki canlının bir arada yaptığı tek olimpik spordur. Hatta binicilik “At binme sanatı” olarak da tanımlanabilir. At için canlı diyorum. “canlı” kelimesini özellikle kullanıyorum. Binicilik sporu yapanlar, binicilik camiasının içinde olanlar at için, “hayvan” kelimesini kullanmazlar. Kulanmayız yani. Çünkü atı severiz ve maalesef “hayvan” dilimizde aşağılayıcı bir kelime olarak kullanılmakta. Binicilik sporunda ilk kural atın sağlığı ve mutluluğudur. Yarışmalarımızda yaş sınırı yoktur. Kadınlar ve erkekler birlikte yarışır. Üstelik her yaşta yapabileceğiniz bir spordur.

Özel kıyafetlerimiz vardır. Bu kıyafetler hem binicinin güvenliğini sağlar, hem atla bütünleşmesini kolaylaştırır, hem de görsel olarak etkileyici ve güzeldir. Örneğin yarışmalarda beyaz gömlek ve pantolon üzerine de koyu renk bir ceket giyeriz.Fular ya da kravat takarız. Hakem heyetini selamlamadan yarışmaya başlamayız. Yarışmalarda dereceye girenler, ödül töreninden sonra bir zafer turu atarak izleyicileri selamlarlar.

Peki binicilik sporu tehlikeli midir? At binmeyi bilmiyorsanız, ders almazsanız ve kurallarına uymazsanız tehlikelidir tabi. Demek ki biniciliğe başlamadan önce bu spor ve at hakkında bilgi edinilmelidir. Sonra da Türkiye binicilik federasyonundan lisanslı bir antrenör, hoca ile anlaşmak ve ders almak gerekir.

JOKEY VE BİNİCİ ARASINDAKİ FARK
Binicilik denildiğinde genellikle konu ile ilgisi olmayanlar. Jokeylik ve düz koşu ile karıştırıyorlar. Halbuki pek birbiri ile ilgisi olmayan işler bunlar. Binicilik bir spor dalıdır. At üzerinde bu sporu yapana da binici denir. Jokey ise düz koşuda at binen kişiye denir. Düz koşu bir spor değildir. Kumardır. Binicilik sporu  “Türkiye Binicilik Federasyonu ” na bağlı olarak yapılır. Düz koşu ise  TJK, “Türkiye Jokey Klübü “ne bağlı olarak yapılır.

Binicilik sporunda birinci öncelik atın sağlığı, mutluluğu ve güvenli bir biniştir. Düz koşuda ise yarışıp para kazanmak söz konusudur.

Jokey ile binici arasında fiziksel farklar da vardır. Jokey mümkün olduğu kadar ufak tefek, kısa boylu ve hafif olmalıdır. Binicilikte ise uzun boylu olmak büyük bir dezavantaj değildir. Binicilikte ata temas eden, yüzeyin fazla olası avantajdır. Hatta binicinin ağırlığı, atı idare etmede önemlidir. “Ağırlık yardımı” üç temel yardımdan biridir.

AT
Atları kedi, köpek gibi evlerimize alamadığımız için aslında pek tanımıyoruz. Bilgilerimiz sağdan, soldan babalardan, dedelerden duyduklarımızla sınırlı. Atlar asil canlılardır. Hisleri kuvvetlidir. İyi kalplidirler. Dost olunabilir. Onu sevdiğinizi anlar ve sizi severler. Bilerek size zarar vermezler. Örneğin attan düştüğünüzde, at size zarar vermemek için gerekirse kendisini sakatlar. Bir de hatalı bilgiler var tabi. Isırır, çifte atar, üstünden atar……..gibi.

ATTAN DÜŞTÜM.
Atlar son derece güçlü fakat pek akıllı olmayan, hafızaları akıllarından daha fazla olan biraz da korkak canlılardır. Korktukları zaman, koşmaya başlarlar. Sağa sola kendilerini atarlar ve bu sırada zıplayıp, sıçrarlar. Doğal olarak o anda üzerindeyseniz ve binicilikle ilgili en azından temel dersleri almadıysanız düşersiniz. Bu durum “Adamı, kadını sırtından attı”, ” Biniciyi düşürdü”, “At beni üzerinden attı” gibi yorumlara neden olur. Aslında durum hiç de öyle değildir. At kimseyi sırtından atmaz. Tabi doğada yaşayan, üzerine hiç binilmemiş eğitimsiz değilse. E zaten bindiğiniz yerlerde olması gereken eğitimli atlardır. Bu bir kuraldır. ABinicilik tesislerde eğitimsiz at olmaz. Varsa da böyle atlar, acemi biniciler için kullanılmazlar. Önce eğitilir sonra binilir. Bir de atın belinde bir ağrı ve acı olabilir. Bu durumda fark etmeden binerseniz, beli acıdığında yapacağı hareketler de düşmenize neden olabilir.

Sonuç olarak; Attan düşme riskini azaltmak için en azından temel binicilik eğitimi almış olmalısınız. Türkiye binicilik federasyonundan lisanslı bir hoca bu eğitimi, tehlikeleri en aza indirgeyerek verir.

AT ISIRDI.
Ata pek yakın olmayanlar, at tarafından ısırılıp attan korkanlar, “Aman dikkat et at ısırır ” diye endişelenirler. Ata yaklaşanları uyarırlar . Isırıldılarsa, ısırılma hikayelerini anlatırlar. Haklıdırlar. Önce at neden ısırır biraz bunu bilmek gerekiyor.

Benim bildiğimki iki nedenle ısırır. birincisi sizi sevdiği için ısırır. Sevgisini ifade etmesinin bir yoludur bu. Atlar bizim kadar akıllı canlılar değildir. Dolayısı ile bizim, onlardan güçsüz olduğumuzu düşünemezler. Bizleri de kendileri kadar kuvvetli ve dayanıklı zannederler. Kendi aralarında da sevişirken, oynarken birbirlerini ısırırlar, birbirlerine çifte atarlar ( tekme gibi düşünün ), birbirlerini sıkıştırırlar. Güçleri hemen, hemen eşit olduğu için pek bir zarar görmezler. Yukarıda bahsettiğim gibi bizlerin gücünü de kendilerine denk gördükleri için. Sevgi ifadesi olarak ısırabilirler. Bu tür ısırıklar sadece morartır. biraz canınız yanar. ama o kadar

Huzurlu ve sakin. Isırmaz
İkinci neden ise atın ısırma huyu vardır. İnsanlarla kötü deneyimler yaşamıştır, korkmuştur. Isırıp ısırmayacağını atın davranışlarından anlayabilirsiniz. Örneğin kulaklarından. Yaklaştığınız zaman kulaklarını  iyice kısıyor ve başını yukarı ya da aşağı sert bir şekilde hareket ettiriyorsa uzak durun. Bu bir sevgi gösterisi değildir. Seveceğim diye tutturmayın. Canınız fena halde yanabilir. Kulaklarını kısıyor, çenesini geriyorsa yaklaşmayın. Sizin orada olmanızdan pek memnun değil tedirgin demektir. En iyisi gidip başka bir atı sevin.

←Soldaki iki resimde gördüğünüz huzurlu ve sakin bir at. Ani bir hareket yapmadan, sakin bir ses tonu ile konuşarak ata yaklaşıp sevebilirsiniz. Ata yaklaşma, bilinçli bir hoca tarafından verilmesi gereken ilk derslerdendir.

Aşağıdaki iki resimde ↓ gördükleriniz ise biraz huzursuz. Kulaklarını kısmış, çenesini germiş. Isırabilir. Bu atı uzaktan sevin. Onunla yumuşak bir ses tonu ile konuşun. Çok yaklaşmayın ve dokunmayın.

Dikkat. Isırabilir.
Bu arada hangi at olursa olsun. Atı istediğiniz kadar tanıyor olun. İsterse dünyanın en sakin atı olsun, asla arkasına geçmeyin. Sessizce yaklaşmayın.

Sitenin “Temel binicilik eğitimi” ya da “Binicilik dersleri” Bölümünde, “ata yaklaşma” ders notlarını okuyun lütfen.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEMEL BİNİCİLİK EĞİTİMİ ATIN YÜRÜYÜŞ ŞEKİLLERİ

En iyi 10 Binicilik Kulübü