Fırında domates soslu patlıcanlı köfteler






 
Servis:
4 kişilik
Hazırlama süresi:
25-30 dakika
Pişirme süresi:
20+15+10  dakika
 
Malzemeler:
4 adet iri boy patlıcan + 1 yemek kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
 
Köfte için malzemeler:
500 gr orta yağlı dana kıyma (döş ve antrikot bölümünden karışık hazırlanmış)
1 adet kuru soğan, rendelenmiş
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
 
Üzerine:
5 adet sivri biber, 2 cm'lik dilimler halinde kesilmiş 
5 adet çeri domates, her biri 4'e bölünmüş
 

 
Servis esnasında:
1 kavanoz domates sosu, 400 gr
 
Yapılışı: 
Patlıcanları alacalı soyarak -bir patlıcandan 5-6 adet olacak gibi- 3-4 cm genişliğinde keserek derin bir kaba alın, üzerini aşacak kadar su ilave edip tuzu ekleyin, acısını suya bırakması için 15-20 dakika bekletin. Bol su ile yıkayıp hafifçe sıkarak kağıt mutfak havlusuyla tamamen kurutun.

Fırın sıcaklığını 220 dereceye ayarlayın, fırın tepsisine fırın kağıdı serin. Kuruladığınız patlıcanların her tarafına 1 çay bardağı zeytinyağını fırça yardımıyla sürerek ısınmış fırına verin, yaklaşık 20 dakika patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin (patlıcanların kararmadan pişmeleri için fırın sıcaklığının yüksek olması ve fırının önceden ısıtılması gerekir!).

Patlıcanlar pişerken bu arada köfteyi hazırlayın.
 
Kıymayı geniş bir kaba alıp rendelenmiş kuru soğan, karabiber ve tuzu ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlayarak kenarda bekletin.

Patlıcanları fırından çıkartın, bu arada fırın sıcaklığını 180 dereceye alın. Tatlı kaşığının tersi ile patlıcanların ortalarına hafifçe bastırarak oyuklar yapın ve köfteleri yerleştirin (köfteler fazla olursa aralara serpiştirin). Köftelerin üzerleri hafif kızarana kadar fırında 15 dakika pişirin. 

Patlıcanlı köfteleri tekrar fırından alıp üzerlerine domates ve biberleri kürdanla sabitleyin (fotoğraftaki gibi). 

Biberlerin kızarmaları için  fırında 10 dakika daha pişirin. Domates sosunu ısıtıp servis tabağına alın, üzerlerine patlıcanlı köfteleri yerleştirerek sıcak olarak servis edin. 


Afiyetle sevgiyle kalın…
 




28181d5d763e45948a5fa9403c7783d4

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEMEL BİNİCİLİK EĞİTİMİ ATIN YÜRÜYÜŞ ŞEKİLLERİ

En iyi 10 Binicilik Kulübü

At ve binicilik hakkında bilinmesi gerekenler